top of page
 • Skribentens bildJulianna Werner

Att samsova med sin bebis – en mänsklig instinkt med många bevisade fördelar

Uppdaterat: 9 maj

Samsovning är när bebisen sover i samma säng som föräldern eller föräldrarna. Trots gällande rekommendationer om att undvika samsovning under barnets första tre månader är det många föräldrar som väljer att sova tillsammans med sina nyfödda bebisar för att främja familjens nattsömn. Den inneboende känslan av trygghet som följer med att hålla ditt barn nära är svår att ignorera.


Intressant nog återspeglar denna närhet en evolutionär norm – i alla kulturer har mammor sovit med sina barn ända fram till tidigt 1900-tal. Trenden att låta bebisar sova avskilt fick fäste under 1900-talet och sammanföll med en ökning av sjukhusfödslar och en minskning av amning till förmån för flaskmatning. De som ändå ammade uppmuntrades göra detta efter ett strikt schema och ignorera barnets signaler såväl som de moderliga instinkterna. 


Bebisen sover på rygg med huvudet i brösthöjd med mamman. Mamman ligger vänd mot bebisen med understa armen över bebisens huvud och knäna naturligt uppdragna. Den här sovpositionen kallas cuddle curl, C-position eller skyddande C.


Vilka är fördelarna med samsovning?


Att samsova gynnar hälsosamma sov- och matvanor för en liten bebis. Bebisar ska äta lite och ofta, snarare än mycket och sällan. Detta är dels för att den nyföddas magsäck är liten, men även för att den biologiskt skräddarsydda bröstmjölken går snabbt och lätt genom bebisens matsmältningssystem. Genom att amma fritt både dag och natt får bebisen ett jämnt och balanserat intag av energi och näring, speciellt eftersom mjölkens sammansättning förändras över dygnet. Eftersom nivåerna av det mjölkbildande hormonet prolaktin är högre på natten gynnas även mammans mjölkproduktion av nattamningen, och mammor som samsover ammar i högre grad så länge som de själva vill.


När det gäller sömnen visar studier att samsovande mammor vaknar oftare än mammor som inte sover med sina barn, men att dessa uppvak är kortare och synkroniserade med bebisens naturliga uppvakningsmönster. Frekventa uppvak är en potentiellt skyddande mekanism som kan minska risken för plötslig spädbarnsdöd. Att dela säng med barnet leder också normalt sett till mer sömn för mamman än om hon skulle behöva stiga upp ur sängen för att ta hand om sitt barn.


Sömn är avgörande för nyblivna mammor, eftersom det främjar hälsosamma funktioner i immun- och nervsystemet och läkning. Att uppmuntra välfungerande sovpositioner för ammande mammor är en välkänd och effektiv strategi för att stötta hälsosamma sömnrutiner för postpartumfamiljer.


Vilka risker finns det med samsovning och hur undviker man dem?


Det finns två säkerhetsrisker att ta hänsyn till, plötslig spädbarnsdöd (PSD) och kvävning. PSD är en benämning på en plötslig, oförklarlig död som sker inom barnets första levnadsår. Antal fall av PSD minskade kraftigt under 90-talet då Socialstyrelsen gick ut med rekommendationen att låta bebisar sova på rygg. Idag dör cirka 1 barn på 6000 av PSD i Sverige. Kvävning är när barnet har dött av syrebrist, från att ha blivit fastklämd, fått blockerade andningsvägar eller blivit strypt. 


Faktorer som minskar risken för plötslig spädbarnsdöd:

 • Skydda bebisen från cigarettrök både under graviditeten och efteråt

 • Amma, eller flaskmata bebisen med bröstmjölk, om möjligt

 • Låt bebisen amma fritt på natten eller suga på en napp

 • Se till att bebisen inte blir överhettad

 • Dela sovrum med bebisen, oavsett om han/hon sover i egen säng eller om ni samsover

 • Låt inte bebisen sova i ett babyskydd längre än nödvändigt

 • Vaccinera bebisen enligt barnvaccinationsprogrammet


Även om bebisen sover i en egen säng är det viktigt att tänka på att miljön inte utgör några risker. För att minska risken för kvävning bör bebisen sova på en fast madrass utan lösa föremål i närheten av bebisens ansikte. Det inkluderar kuddar, filtar och gosedjur. Även spjälsängsskydd och babynest kan utgöra en risk eftersom bebisens ansikte kan hamna emot den mjuka vadderingen. Istället för filt, använd gärna en lagom tjock sovpåse. Om du vill använda filt, stoppa in den under madrassens kanter och se till att den inte når högre upp än till barnets bröstkorg. 


Förutom det som nämnts ovan, finns ytterligare några saker att tänka på om bebisen sover i samma säng som en eller flera vuxna.


Samsovning är säkrast om du:

 • Är rökfri (gäller alla som sover i samma säng som bebisen)

 • Inte är påverkad av alkohol, droger eller mediciner som påverkar ditt medvetandetillstånd (gäller alla som sover i samma säng som bebisen)

 • Ammar


Och din bebis är:

 • Fullgången och frisk, med normal födelsevikt

 • På rygg, när han/hon inte ammar


Det är viktigt att samsovningen sker i en rymlig säng med en platt och slät madrass. Att somna med bebisen i en soffa eller fåtölj ökar risken för plötslig spädbarnsdöd och kvävningsolyckor. Andra barn och husdjur bör generellt inte sova i sängen samtidigt som den nyfödda bebisen, men här kan du såklart göra en egen riskbedömning. Om det finns två vuxna i sängen bör bebisen sova på den ammande förälderns utsida, men tillräckligt långt från sängkanten för att inte riskera att falla ner. Många väljer att avmontera sängbenen för att minska fallhöjden och lägga en madrass eller annat mjukt underlag på golvet bredvid sängen som en extra säkerhetsåtgärd.


Varför är det inte rekommenderat att samsova om barnet inte ammar?


Samsovning i kombination med amning är norm utifrån ett biologiskt perspektiv. Den sovposition och det uppvakningsmönster som, enligt forskning, är säkrast för samsovande bebisar sker naturligt när bebisen ammar. Denna sovposition kallas för cuddle curl, C-position eller skyddande C och innebär att bebisen ligger med ansiktet i höjd med mammans bröst, och mamman ligger på sidan, vänd mot sitt barn. Amning ger också barnet ett naturligt skydd mot plötslig spädbarnsdöd. Även barn som bara ammas delvis får ett visst skydd. 


Varför avråder Socialstyrelsen från samsovning under barnets första tre månader? 


Socialstyrelsens officiella rekommendationer utgår från att föräldrar inte klarar av att utesluta de riskfaktorer som identifierats i forskningsstudier och som kan göra samsovning osäkert. Därför råder de istället alla föräldrar att undvika samsovning under barnets första tre månader. Det är dessa rekommendationer som vårdpersonal också förväntas utgå från. 


Det finns alldeles för lite information tillgänglig för föräldrar i Sverige om hur samsovning kan ske på ett säkert sätt. Detta leder till att ogrundade rekommendationer, som snarare reflekterar kulturella normer och personliga värderingar, får bred spridning. En vanlig rekommendation både från vårdpersonal och representanter från Socialstyrelsen är att använda babynest för att göra samsovningen säkrare. Socialstyrelsen har inte officiellt uttalat sig om babynest, men i andra länder, som England och USA, avråder myndigheter från att låta bebisar sova i den här typen av produkt eftersom de generellt inte uppfyller kraven för en säker sovmiljö. Dessutom försvårar babynest den naturliga sovposition som möjliggör fri amning nattetid. 


Rådet om att låta bebisen sova i ett babynest utgår från antagandet att mamman utgör den största risken för det nyfödda barnet, och att samsovning blir säkert så länge bebisen omringas av vadderade kanter och/eller kuddar som ska hindra mamman från att omedvetet rulla över bebisen i sömnen. Detta tankesätt är helt bakvänt, eftersom det är de vadderade kanterna och kuddarna som utgör den verkliga risken. Genom att sova tillsammans i en position som främjar fri amning får bebisen ett naturligt skydd mot PSD genom bröstmjölken och sugandet. Mammans C-formade kropp skapar också en skyddad plats i sängen där bebisen kan sova tryggt. Eftersom bebisen sover med huvudet i höjd med mammans bröst utgör inte heller den vuxnas huvudkudde någon risk. 


Källor och hänvisningar:
bottom of page