top of page
Ett fat med läkande örter på en stenbricka framför en kanna med postpartumte

Postpartumdoula i Stockholm
 

Evidensbaserad postpartumvård i Stockholm

De första månaderna efter födseln är en fantastisk men samtidigt utmanande period då behovet av stöd från omgivningen är stort. Som postpartumdoula finns jag tillgänglig för familjer under den här tiden. Jag erbjuder information kring och hjälp med att mata, lugna och sköta om bebisen, samtidigt som jag ser till att föräldrarna känner sig stöttade och omhändertagna. Den här typen av stöd är associerat med minskad risk för förlossningsdepression, ökade chanser att lyckas med amningen och ökat självförtroende i föräldrarollen.

Skrolla eller klicka för att se hur det går till att boka mig, boka en gratis konsultation eller se min prislista.

Tidslinje

Tidslinje från första kontakt till postpartumdoulabesök
 

1. Konsultation

Det första steget är att fylla i formuläret nedan för att boka en kostnadsfri konsultation. Det här mötet är en chans för oss att lära känna varandra och diskutera hur jag skulle kunna stötta dig efter födseln utifrån dina specifika önskningar och behov. Konsultationen kan ske online eller fysiskt på ett kafé nära dig.

2. Planeringsmöte

Om du bestämmer dig för att gå vidare bokar vi ett planeringsmöte som sker i ditt hem. Jag hjälper dig att förbereda dig för de första timmarna efter födseln, att välkomna din bebis och starta er amnings- eller flaskmatningsrelation. Vi kommer också prata om hur vi kan stötta din läkning med exempelvis sitz baths med läkeörter, belly binding och värmande behandlingar. Att träffas i hemmet innan födseln ger mig också en chans att bekanta mig med miljön som jag kommer att arbeta i. På slutet av det här mötet kommer vi gå igenom och skriva på kontraktet.

3. Hålla kontakten

Jag är tillgänglig för stöd över telefon under resten av din graviditet. Om vår relation initierades tidigt i graviditeten kan ett extra möte innan födseln behövas för att stämma av innan vi träffas igen postpartum.

4. Matleverans

Inkluderat i mitt postpartumdoulastöd är en matleverans till sjukhuset under er tid där. Efter en hemfödsel kan det här istället innebära att jag förbereder din första måltid i ditt eget kök och serverar den vid din sängkant. Jag kan även hjälpa till med att städa upp efter födseln, ge mjukt och respektfullt amningsstöd och finnas där för dig och din familj.

5. Postpartumdoulabesök

Efter att din bebis är född börjar mina regelbundna hembesök enligt överenskommet. Det mesta av mitt stöd sker under dessa besök. Du får individanpassad postpartumvård för att stötta din återhämtning, till exempel:

 • Sitz bath- eller steamingritualer

 • Belly binding

 • Lugnande örtinfusioner

 • Närande måltider och snacks (som tillagas i ditt hem)

 • Gemenskap och emotionellt stöd

 • Vila, medan jag tar hand om din bebis

Och annan hjälp, så som:

 • Evidensbaserad information för att underlätta ditt beslutsfattande

 • Amningsstöd

 • Enklare hushållssysslor, inklusive tvättning

 • Hänvisningar till andra experter vid behov

Klicka här för att läsa mer om hur dessa besök kan se ut

Boka

Boka en kostnadsfri konsultation
 

Vill du boka ett möte för att prata om hur jag kan hjälpa dig efter din födsel? Fyll isåfall i namn och mail nedan, så hör jag av mig. Mötet kan ske på ett café i dina kvarter eller över videolänk.

Tack, vi hörs snart!

Ord från mina klienter

"Julianna was knowledgeable, empathetic, caring and positive. If I had a question she'd answer or refer. She provided positive and unbiased advice. I don't know how we would have survived these first 8 weeks without all of her care. If we had another baby we would't hesitate to have her back for another postpartum journey." 

Mer om postpartumdoula

Vad du kan förvänta dig
 

Förutom att erbjuda evidensbaserade råd kring amning och bebisvård värnar jag om den nyblivna mammans emotionella och fysiska välbefinnande. Jag ger stöd i att integrera din förlossningsupplevelse och hantera dagar med baby blues. Jag hjälper dig också att hantera fysiskt obehag och främja en komplikationsfri och snabb återhämtning, oavsett om du haft en vagnial födsel eller en kejsarfödsel, genom bland annat värme, vila, örtbad och ångning.

Utöver detta förbereder jag god mat (som du kan beställa även om du inte anlitar mig som postpartumdoula), snacks och varma drycker som är specifikt anpassade för att tillgodose dina näringsbehov som nybliven och kanske ammande mamma. Självklart städar jag upp i köket och runt om ditt och bebisens näste. Jag byter även sängkläder och tar hand om tvätten.

Tanken med min arbetsmetod är att också involvera de personer som finns i din närhet så att du kan få kärleksfullt stöd av de som står dig närmast. Det kan vara din mamma, dina systrar eller mostrar, dina vänner eller kanske en omtänksam granne. Du bestämmer i förväg vilka som får komma in i ditt space och vilka som gärna får lämna hemlagad mat vid dörren. Det kan också finnas behov för passning av syskon eller hundpromenader, beroende på hur din familj ser ut.

Första postpartumdoulabesöket

 • Jag brygger läkande örtte och sitter med dig

 • Jag lyssnar på din förlossningsberättelse

 • Jag ger amningsstöd och vägledning

 • Jag förbereder varm mat som serveras vid sängen

 • Jag ser till att du och din familj har allt ni behöver

 • Jag är tillgänglig på telefon 24/7 det första dygnet

Vid förfrågan: Cord buring ceremony

Följande postpartumdoulabesök

 • Amningsvägledning

 • Hemlagad mat och varma drycker

 • Tvätt och disk

 • Bebisvård, rutiner och säkerhet

 • Möjlighet till egentid medan bebis är tryggt omhändertagen

 • Postpartumvård med stöd av läkeörter

 • Hänvisningar till experter inom andra områden vid behov

+ annat du behöver för återhämtning och avlastning

Prislista
Akut

Prislista
 

Postpartumdoula

 

Vid bokning av minst två hembesök efter födseln. Erbjudandet inkluderar ett hembesök innan födseln då vi skapar din unika postpartumplan. Du får även en gåvopåse som innehåller en ögonkudde i siden, en ekologisk kroppsolja, en postpartumdagbok och ett bivaxljus. Pris för ingredienser till matlagning tillkommer.

 • Första till fjärde besöket 500 kr per timme

 • Femte till åttonde besöket 450 kr per timme

 • Efter det åttonde besöket 400 kr per timme

Varje besök är fyra timmar.

Engångsbesök

​Jag kommer hem till dig så snabbt jag kan, från tidig morgon till sent på kvällen. Allting som jag erbjuder som postpartumdoula kan inkluderas, men fokus blir att möta dina mest akuta behov.

 • Pris vid förfrågan

Nattdoula

Mellan 22 och 06. Mitt fokus kommer vara att ta hand om bebisen så att du kan få så mycket sömn som möjligt.

 • Pris vid förfrågan

Jag erbjuder 20% rabatt till självstående föräldrar på alla postpartumdoulatjänster

Så har kan dina måltider under postpartumtiden se ut
 

Varför anlita en postpartumdoula?
 

En postpartumdoula hjälper till med att skapa optimala förutsättningar för läkning och återhämtning efter födseln och stöttar och stärker er i era roller som nyblivna föräldrar. Studier visar att postpartumstöd minskar risken för förlossningsdepression och ökar chanserna att lyckas med amningen (DONA).

Vad rollen som postpartumdoula betyder för mig
 

Graviditeten och födselns transformativa effekt underskattas i vårt samhälle. Det saknas också förståelse för hur vi bäst kan stötta den enorma fysiska läkning och emotionella anpassning som måste ske. Det vill jag ändra på genom att återta ärvda postpartumtraditioner som fokuserar på mammans behov.

Det här är vad jag gör. Jag är 100% dedikerad till mina postpartumklienter. Eftersom jag inte arbetar som doula vid födslar kommer jag aldrig att avboka ett hembesök på grund av att jag måste åka till en födsel.

Jag värdesätter kunskap. Mina utbildningar har gett mig verktyg för att kunna erbjuda professionell postpartumdoulavård, men jag strävar ständigt efter att fördjupa min expertis genom att delta på kurser och hålla mig uppdaterad på nyheter inom forskning.

Postpartumdoula Julianna Werner står i dörröppningen med en frukostbricka

Min postpartumdoulautbildning och certifiering
 

Jag är färdigutbildad postpartumdoula med Om Baby & Wellness Gothenburg. Min lärare och mentor Lori Boggan är en erfaren postpartumdoula och IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) med bakgrund som sjuksköterska på neonatalen. Kursen är godkänd av ODIS - Organisationen för doulor och förlossningspedagoger i Sverige.

 

Jag har även kompletterat min utbildning med kursen Food as Medicine med Postpartum Healing Lodge. Det är en teoretisk och praktisk utbildning från vilken jag har lärt mig använda medicinska och kulinariska råvaror för att laga traditionell postpartumkost som främjar läkning efter födseln. Maten är ofta baserad på hemlagad ben-, svamp- eller örtbuljong, säsongens grönsaker och värmande kryddor. Min högsta prioritet är att maten jag lagar är anpassad efter din familjs kulturella och personliga preferenser. 

Var jag erbjuder mina postpartumdoulatjänster
 

Jag finns i centrala Stockholm och erbjuder mina tjänster runt om i hela Stockholms län med omnejd.

Postpartumtraditioner runt om i världen
 

Traditionellt har postpartum varit en tid då en nybliven mamma blivit omhändertagen av sina kvinnliga släktingar och grannar. I Sverige var den första måltiden ofta varm gröt som serverades i en särskild och extra fin skål. Kvinnorna skapade en skyddande atmosfär runt mammabebis och tog över hushållssysslorna en period så att mamman fick möjlighet att vila. Detta var, och är, viktigt för att kroppen ska kunna återhämta sig utan komplikationer.

Alla kända postpartumtraditioner runt om i världen utgår från ungefär samma principer – vikten av vila, värme, näringsrik kost och en närvarande, stöttande omgivning. Det finns också ofta ett inslag av naturens grundande element, även om den nyblivna mamman ofta uppmanas att stanna inomhus den första tiden. 

 • Why should I hire a postpartum doula?
  A postpartum doula is a support person and anchor with expert knowledge within postpartum healing, infant feeding and baby care. She can provide advice and guidance to facilitate a positive postpartum period, and her presence in the home can contribute to a feeling of safety which helps the parents relax, recover and enjoy their new baby. While specific reasons to hire a postpartum doula can vary between individuals, every family needs support in the weeks after birth. Someone who has just given birth should not be left alone in the home and in many cultures this is not the norm. New parents have a full time responsibility for their newborn baby all the while the mother, especially, is in a physically and emotionally vulnerable state. Even the most well-intentioned family and friends are unlikely to have professional training and experience in postpartum care and understanding the baby’s cues and needs. It is also possible that they live far away or cannot be with you during the day because of their own responsibilities.
 • Are there many trained postpartum doulas in Sweden?
  No, there are not many trained postpartum doulas in Sweden yet. But in many other countries postpartum doulas or other postpartum care providers are common. For example, in the Netherlands everyone has access to a postpartum doula for the first eight days after birth. She is called kraamverzorgende and she takes care of the mother, the baby and the household. It is important to know that “postpartum doula” is not a protected title and that anyone can call themselves one. Therefore it is important to ask what relevant training the postpartum doula has completed before hiring them.
 • Can I hire a postpartum doula even after my baby is born?
  Yes, you can hire a postpartum doula whenever you want throughout the fourth trimester. Despite this, there are benefits to establishing a relationship with your postpartum doula while still pregnant. You will get to know each other before birth and will meet to plan for your postpartum period. During the postpartum planning session you also get information about what happens during the first hours after birth (golden hour, starting to breastfeed, hospital routines etc). This meeting takes place in your home which is also a chance for the postpartum doula to get familiar with the environment where she will support you. When your baby is born you will also have support directly from the beginning, when you need it the most, which can also help you avoid problems like postpartum mood disorders, postpartum depletion or breastfeeding issues before they begin to take hold.
bottom of page