top of page
  • Skribentens bildJulianna Werner

Förberedelse för postpartum – postpartumdoulans 4 bästa tips

Uppdaterat: 12 maj

Har du funderat på vad du kan göra redan i förväg för att underlätta för dig själv under moderskapets första veckor? Att ha ansvar för en nyfödd bebis under dygnets alla timmar kan ibland kännas överväldigande. Många nyblivna föräldrar möter också utmaningar relaterade till bland annat sömnbrist, kroppens återhämtning efter födseln och att komma igång med amningen.


Nedan har jag listat mina bästa tips för att mentalt och praktiskt förbereda inför den här speciella tiden och främja en trygg och positiv första tid med bebisen. 1. Fyll frysen med näringsrik mat


Att få äta oss mätta är ett av våra mest grundläggande behov. Extra näring och energi behövs även för att stötta läkningsprocessen och mjölkbildningen. Tillägna de sista veckorna av graviditeten till att laga och frysa in portioner av grytor, soppor och gratänger så att du har tillgång till fryst färdiglagad mat när du sedan, på grund av bebisens stora närhetsbehov och dina egna begränsade energiresurser, inte har möjlighet att spendera längre stunder i köket.


Välj gärna rätter som är extra betydelsefulla för dig och som ger dig en familjär känsla av trygghet. Bjud in vänner som vill hjälpa till att laga maten och ta chansen att prata med dem om dina förväntningar inför postpartum och vad du kan komma att behöva hjälp med.


2. Lär någon att förbereda örter för te och peri-care


Örter har använts traditionellt inom postpartumvård och även idag väljer många mammor att ta hjälp av traditionella läkeväxter för att främja fysisk och mental återhämtning efter födseln. Örter kan användas för att lugna nervsystemet, reglera hormonerna och för sina antiinflammatoriska och sårläkande egenskaper. 


En kopp lugnande örtte i samband med amning kan bli din påminnelse om att sänka axlarna och slappna av för att lättare låta mjölken flöda. Ett dagligt sittbad med aromatiska örter kan bli din heliga postpartumritual. Fyll även din peri-bottle med samma läkande örtinfusion som du använder i sittbadet, och spraya på vulva och perineum varje gång du varit på toa. 


Ett tips är att i förväg lära din partner eller annan stödperson att förbereda te och infusioner för peri-care. Du kan också skriva instruktioner som du sätter upp till exempel på insidan av köksskåpet eller där du förvarar örterna för att guida den som kommer att ta hand om dig efter födseln. Tänk på att de torkade örterna ska förvaras mörkt och lufttätt för att inte förlora sina terapeutiska egenskaper. 


3. Fundera över hur du kommer att skapa möjligheter för att vila


Dedikera minst en månad till fysisk och mental vila. Det underlättar den fysiska, hormonella och emotionella omställningen efter födseln. Genom att spara dina energireserver blir också anpassningen till bebisens oregelbundna sömnmönster något lättare.


När du vilar med bebisen hud mot hud frigörs hormonet oxytocin hos er båda. Det bidrar till att ni blir mer synkroniserade och att er relation stärks. Oxytocinfrisättningen hjälper också din livmoder att dra ihop sig och blöda mindre.


Att skapa möjligheter för vila innebär att avlasta dina normala vardagssysslor på andra i din omgivning, och att undanröja allt som kan komma att hindra dig från att slappna av. Dessa hinder kan inkludera diskberg och tvätthögar, blinkande och pipande elektronik och nyfikna gäster som kommer för att se bebisen. 


4. Håll fast vid det som är viktigt, släpp taget om det du inte behöver


Att bli förälder är en enorm omställning. Du kommer att se på dig själv annorlunda och om du har en partner kommer er relation också att förändras. Det kan vara värdefullt att i förväg tänka på vilka aspekter av din identitet som är viktiga för dig och som du vill behålla in i föräldraskapet.


Du kanske också vill fundera på hur du definierar en bra nog förälder - skriv ner minst 20 punkter som du sedan sållar bland tills du bara har kvar de som du verkligen vill hålla fast vid. Om du har en partner kan ni göra de här övningarna tillsammans. Tänk på att det som verkar viktigt nu, kanske inte känns viktigt sen. Var öppen för att dina värderingar kan komma att förändras. 


Att förbereda för postpartum handlar väldigt mycket om att förbereda din omgivning på vad du kommer att förvänta dig från dem, och hur de kan hjälpa dig på bästa sätt. Du kommer vara mer beroende av andra än vanligt under den här korta men transformativa perioden i livet.


Även om du kanske inte har många vänner och anhöriga runt om dig där du bor kan du skapa goda förutsättningar för en trygg och positiv start genom att preppa det praktiska, prata med din eventuella partner och se dig om efter professionellt postpartumdoulastöd


bottom of page